Lapsen hyvinvointi

9 syyskuun, 2024 admin 0 Comments

Muistan lukeneeni, että ihmisen aivot toimivat erilaisten oletusten ja mallien pohjalta, koska se nopeuttaa asioiden käsittelyä. Yksi oletus on se, että kaikki vanhemmat rakastavat lapsiaan. Jos tämä pitäisi paikkansa, otsikoita vanhempien hengiltä systemaattisesti pahoinpitelemistä lapsista ei olisi. Silti niitä on. On myös vanhempia, jotka eivät vain osaa olla vanhempia, johtuen esimerkiksi siitä, etteivät he tiedä, millainen hyvä vanhempi on. Lastensuojelun ajatus on lain mukaan auttaa toisia vanhempia ja viime kädessä suojella lapsia ensimmäisiltä, jotka eivät edes ajattele lapsen parasta, vaan jopa tietoisesti vahingoittavat tätä. Lapsi on todella suojaton, jos omat vanhemmat haluavat vahingoittaa häntä, varsinkin, jos kontaktit muihin ihmisiin ovat vähäisiä. Toisinaan lastensuojelun työntekijätkään eivät omista puutteistaan johtuen näe lapsen tilannetta ja silloin on aineksia todelliselle tragedialle.

Oma lukunsa ovat vielä lastensuojelun työntekijät, jotka ovat hakeutuneet alalle vääristä motiiveista. Heiltä ehkä suojaa se, että lastensuojelu on kuitenkin systeemi ja yksittäisiin väärinkäytöksiin on ainakin teoriassa mahdollista puuttua.

Muutamia lainkohtia aiheeseen liittyen.

Lastensuojelun on edistettävä lapsen suotuisaa kehitystä ja hyvinvointia. Lastensuojelun on tuettava vanhempia, huoltajia ja muita lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavia henkilöitä lapsen kasvatuksessa ja huolenpidossa. Lastensuojelun on pyrittävä ehkäisemään lapsen ja perheen ongelmia sekä puuttumaan riittävän varhain havaittuihin ongelmiin. Lastensuojelun tarvetta arvioitaessa ja lastensuojelua toteutettaessa on ensisijaisesti otettava huomioon lapsen etu.(Lastensuojelulaki 13.4.2007/417, 4 §).

Vain, jos tästä ei ole apua

Lapsi on otettava hyvinvointialueen huostaan ja järjestettävä hänelle sijaishuolto, jos: (8.7.2022/610)

1) puutteet lapsen huolenpidossa tai muut kasvuolosuhteet uhkaavat vakavasti vaarantaa lapsen terveyttä tai kehitystä; tai

2) lapsi vaarantaa vakavasti terveyttään tai kehitystään käyttämällä päihteitä, tekemällä muun kuin vähäisenä pidettävän rikollisen teon tai muulla niihin rinnastettavalla käyttäytymisellään.

Huostaanottoon ja sijaishuollon järjestämiseen voidaan kuitenkin ryhtyä vain, jos:

1) 7 luvussa tarkoitetut toimet eivät olisi lapsen edun mukaisen huolenpidon toteuttamiseksi sopivia tai mahdollisia taikka jos ne ovat osoittautuneet riittämättömiksi; ja

2) sijaishuollon arvioidaan olevan 4 §:n mukaisesti lapsen edun mukaista. (Lastensuojelulaki 13.4.2007/417, 40 §).

Jos lapsi otetaan huostaan, niin siinä ovat muut toimet lähtökohtaisesti epäonnistuneet. Näihin muihin toimiin pitää varata riittävästi resursseja, mutta tehdäänkö näin, se on toinen asia.

Lopuksi pari taustalla olevaa perusoikeutta.

Julkisen vallan on myös tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu. (Suomen perustuslaki 11.6.1999/731, 19 §)

Tämä koskee mielestäni myös lastensuojelulaitoksia.

Ja viime kädessä

Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. (Suomen perustuslaki 11.6.1999/731, 7 §)

Tätä voi rajoittaa vain lailla ja silläkin rajoitetusti.