Näistä pitää minusta puhua ja niitä nostaa esiin, koska niihin liittyy niin paljon kärsimystä ja yksinäisyyttä, jonka olemassaoloa ei edes tiedosteta. Se vain lakaistaan maton alle. Ajattelen, että näitä pitäisi sen sijaan opettaa jo koulussa. On ahdistavaa tajuta asioita melkein 50-vuotiaana, kun asioihin ei voi tässä yhteiskunnassa, jossa tulevaisuus rakentuu menneisyydelle, enää vaikuttaa.
Persoonallisuushäiriöt
Epäsosiaalinen persoonallisuushäiriö: psykopatia ja sosiopatia (Mielenterveystalo) (Myös https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9657-antisocial-personality-disorder)
Piittaamaton toisten tunteista, välinpitämätön sosiaalisia normeja ja sääntöjä kohtaan, kestävien ihmissuhteiden ylläpitäminen on vaikeaa, mutta pystyy luomaan ihmissuhteita helposti, turhautuu helposti, on altis aggressiiviselle ja väkivaltaiselle toiminnalle, ei tunne syyllisyyttä ja puolustelee käytöstään ja syyttää muita.
Minusta tuntuu, että mielenterveystalon kuvaus koskee enemmän sosiopaatteja, mutta ehkä se koskee myös psykopaatteja. Käsittääkseni psykopaatit ovat kuitenkin hallitumpia, parempia naamioitumaan ja korkeissakin asemissa. Sosiopaatti löytyy todenäköisemmin vankilasta.
Narsismi (Cleveland Clinic: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9742-narcissistic-personality-disorder)
Paisunut kuva omasta tärkeydestä ja pitää itseään muita tärkeämpänä, puutteellinen empatiakyky, tarve ylimitoitetulle ihailulle, tuntee itsensä oikeutetuksi, käyttää toisia hyväksi, kadehtii toisia tai uskoo näiden kadehtivan itseään ja omaa suuruuskuvitelmia ja on ylimielinen. Piilonarsismin yhteydessä mainitaan yleisinä narsismin piirteinä myös pinnallisten ihmissuhteiden suuri määrä ja muutosvastarinta. Narsismin yleiset piirteet ovat olemassa myös piilonarsisteissa, mutta ne ovat hankalammin havaittavissa.
Piilonarsistin erityiset piirteet (https://health.clevelandclinic.org/covert-narcissism): on herkkä kritisismille, johon reagoi menemällä puolustuskannalle, keskittyy omiin tarpeisiin ja haluihin ja on kyvytön ymmärtämään toisia, sosiaalinen media ilmaisuväline, jossa voi muokata omakuvaansa haluamansa mukaiseksi, on tarve tulla rakastetuksi ja ymmärretyksi. mitätöi itseään saadakseen sympatiaa ja huomiota, kärsii masennuksesta ja ahdistuksesta, on tarve saada ihailua ja huomiota, haluaa tulla nähdyksi hyvänä ihmisenä, jota ihaillaan ja ylistetään, ja tekee hyviä tekoja sen vuoksi.
Sadismi (https://www.medicinenet.com/can_sadistic_personality_be_cured/article.htm)
Nauttivat siitä, että ihmisiin sattuu, nauttivat kärsimyksen aiheuttamisesta, vaalivat ajatusta toisista kärsimässä, ajattelevat, että kivun aiheuttaminen toisille on oikein, fantasioivat toisten satuttamisella, kokevat fiktiivisen väkivallan kiehtovaksi, eivät tunne syyllisyyttä tai empatiaa, pitävät toisten nöyryyttämisestä, ovat seksuaalisesti kiinnostuneet esimerkiksi sitomisesta tai kuristamisesta, voivat kiusata esimerkiksi trollaamalla sosiaalisessa mediassa tai nöyryyttämällä toisia sosiaalisissa tilanteissa.
Muut persoonallisuushäiriöt lyhyesti (https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00407)
Epäluuloinen persoonallisuus: suhteettoman epäluuloinen muita ihmisiä ja heidän tarkoitusperiään kohtaan ja ei anna helposti anteeksi.
Eristäytyvä persoonallisuus: vetäytyy ihmissuhteista ja ei kaipaa läheisyyttä, ei tavoittele mielihyvää ulkoisista lähteistä, ilmaisee niukasti tunteitaan
Psykoosipiirteinen persoonallisuus: henkilön ajattelu ja uskomukset ovat vaikeita ulkopuoliselle seurata ja hän voi uskoa esimerkiksi maagiseen ajatteluun.
Epävakaa persoonallisuus: Tunne-elämältään huomattavan epävakaa ja impulsiivinen, kärsii voimakkaasta hylätyksi tulemisen pelosta, päihteiden holtiton käyttö yleistä, samoin itsemurhayritykset.
Huomionhakuinen persoonallisuus: ilmaisee tunteitaan teatraalisesti ja tavoittelee muutenkin huomiota, korostaa ulkonäköä, on helposti johdateltavissa.
Vaativa persoonallisuus: Omaa ehdottomia mielipiteitä, tavoittelee täydellisyyttä, pikkutarkkuus liiallista, altistaa ahdistukselle ja masennukselle, työn korostaminen muun elämän kustannuksella, säännät, listat, järjestys ja aikataulut tärkeitä (Myös https://www.mielenterveystalo.fi/fi/f605-vaativa-persoonallisuus, mistä kaksi viimeistä kohtaa) .
Estynyt persoonallisuus: ihmissuhteissaan voimakkaan estoinen, kärsii riittämättömyyden tunteista ja on yliherkkä itseensä kohdistuvalle kielteiselle arvostelulle.
Riippuvainen persoonallisuus: voimakas hoivatuksi tulemisen tarve ja tuntee itsensä yksin ollessaan avuttomaksi. Alkaa viimeistään varhaisaikuisuudessa. Myöhemmin alkaessaan käytös johtuu jostain muusta.
Muita
Autismi (https://www.nhs.uk/conditions/autism/signs/adults/) (https://www.nhs.uk/conditions/autism/what-is-autism/)
Autismin yleiset merkit: vaikeus ymmärtää toisten ajatuksia ja tunteita, sosiaalisten tilanteiden kokeminen hyvin ahdistavina, vaikeus muodostaa ystävyyssuhteita, vaikuttaminen töykeältä tai epäkiinnostuneelta, vaikkei tarkoita olla sitä, tunteiden ilmaisun vaikeus, asioiden ottaminen kirjaimellisesti ja saman rutiinin noudattaminen päivittäin ja ahdistus, jos rutiini rikkoutuu.
Aleksitymia (https://www.health.com/alexithymia-8361963)
On primaarista ja sekundaarista aleksitymiaa. Primaarinen aleksitymia kehittyy kehityksen varhaisessa vaiheessa. Sekundaarinen aleksitymia kehittyy trauman tai ahdistavan elämäntapahtuman seurauksena missä vaiheessa elämää tahansa ja on puolustusmekanismi äärimmäistä stressiä vastaan. Oireet: ei tunnista tunteitaan, ei osaa kuvata tunteitaan, ajattelee konkreettisesti, keskittää huomion pois tunteista, kuvailee tunteita fyysisillä aistimuksilla, tunteellisuus tekee fyysisesti epämukavaksi, ei pysty tunnistamaan, mitä fyysiset aistimukset tarkoittavat, vaikeus tunnistaa ilmeitä ja toisten tunteita, rajallinen empatiakyky, välttelee läheisiä sosiaalisia suhteita ja on taipuvainen olemaan välittämättä toisten hyvinvoinnista ja onnellisuudesta
ADHD (https://www.nhs.uk/conditions/attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd/symptoms/)
Oireet aikuisilla: huolimattomuus, uusien tehtävien aloittaminen ennen kuin on lopettanut edelliset, huonot organisaatiotaidot, kyvyttömyys kiinnittää huomio joihinkin asioihin, asioiden hävittäminen, unohtelu, levottomuus, vaikeus olla hiljaa, kun pitäisi, toisten keskeyttäminen, mielialan vaihtelu, huono stressinsietokyky, kärsimättömyys ja riskien ottaminen
Hiljainen ADHD? (https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15253-inattentive-adhd)
Huomion kiinnittäminen yksityiskohtiin on vaikeaa, keskittyminen pitkiä aikoja esimerkiksi lukemiseen on vaikeaa, toisten kuunteleminen on vaikeaa, tehtävien loppuunsaattaminen voi olla vaikeaa, aikataulujen pitäminen on vaikeaa, paljon keskittymistä vaativien tehtävien tekeminen on vaikeaa, on altis hukkaamaan tavanomaisia esineitä kuten puhelimen ja avaimet, hetkessä pysyminen on vaikeaa ja rutiinitehtävien loppuunsaattamisen muistaminen on vaikeaa.
Epäkypsä persoonallisuus (https://www.verywellhealth.com/emotional-immaturity-warning-signs-5218497)
Käytöksessä näkyviä merkkejä on toisten syyttäminen virheistä, valehteleminen, jotta pääsisi epämukavista tilanteista/keskusteluista, nimittely konfliktitilanteessa, impulssien säätelyn vaikeus, tarve olla huomion keskipisteenä, tavoitteisiin pyrkiminen kiusaamalla, oman roolin kieltäminen konflikteissa ja puolustautuminen hyökkäämällä tai muut vahingolliset puolustusmekanismit. Ajattelua hallitsee itsekeskeisyys ja halu olla miettimättä, miltä jostain toisesta tuntuu.
cPTSD: (https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24881-cptsd-complex-ptsd)
Takaumat, traumasta muistuttavien asioiden välttely, ylivireys ja varuillaanolo, negatiiviset ajatukset ja tunteet, emotionaaliset reaktiot kuten aggressiivisuus, negatiivinen omakuva (jatkuvat ajatukset häpeästä, syyllisyydestä, epäonnistumisesta ja arvottomuudesta) ja vaikeudet muodostaa ja ylläpitää ihmissuhteita