Yksityisyyden, kunnian ja kotirauhan suoja on turvattu perustuslaissa (PL 10 §). Nyt yritän keskittyä kotirauhaan. Jo Perustuslain samassa pykälässä säädetään, että lailla voidaan säätää kotirauhan piiriin ulottuvista toimenpiteistä, jos se on välttämätöntä perusoikeuksien turvaamiseksi tai rikosten selvittämiseksi.
Perusoikeudet eivät ole siis täysin loukkaamattomia ja niin ei ole kotirauhakaan. Poliisilla on oikeus mennä tarvittaessa voimakeinoin kotirauhan suojaamaan paikkaan tietyissä Poliisilaissa määritellyissä tilanteissa. Nämä tilanteet ovat Pakkokeinolain mukainen kotietsintä poliisitutkintaan noudettavan henkilön löytämiseksi tai virka-apu toiselle viranomaiselle henkilön kiinniottamiseksi (Poliisilain 2:4 §), ilman laillista oikeutta kotirauhan tai julkisrauhan suojaamassa tilassa olevan henkilön poistaminen paikan haltijan tai tämän edustajan pyynnöstä (2:5 §), laillisesti tilassa olevan, mutta huomattavaa häiriötä (muiden koti- tai julkisrauhalle) aiheuttavan, henkilön poistaminen (2:5 §), jos terveyttä, henkeä ja henkilökohtaista vapautta vaarantava tai huomattavaa omaisuus- tai ympäristövahinkoa aiheuttava teko tai tapahtuma on vähintään välittömästi uhkaava, ellei jo ole käynnissä (2:6 §), joku on välittömän avun tarpeessa (2:6 §) tai etsinnässä löytyy kuollut henkilö (2:6 §). Viimeinen kohta (2:6a §) liittyy ampuma-aseiden ja liitännäistarvikkeiden haltuunottoon viimesijaisena keinona.
Joissain tapauksessa pakkotila voi myös oikeuttaa kotirauhan suojaamaan tilaan pakolla menemisen, jos se on välttämätöntä oikeudellisesti suojattua etua uhkaavan välittömän ja pakottavan vaaran torjumiseksi ja jos pakkotilateko on kokonaisuutena oikeasuhtainen ja puolusteltava (Rikoslaki 4:5 §).
Kyse on aina rajatuista tilanteista, joissa perusoikeutta (kotirauha) on jostain perustellusta ja laissa määritellystä syystä rajattu. Lähtökohtaisesti henkilö saa kuitenkin päättää, kuka hänen kodissaan saa olla.
Henkilö voi periaatteessa pyytää toista henkilöä poistumaan, vaikka hän itse kärsisi siitä ja se olisi hänen etunsa vastaista. Monella sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisella ei ole oikeutta olla henkilön kodissa väkisin, jos heitä pyydetään lähtemään. Ääritilanteet ovat taas asia erikseen ja silloin voi kääntyä poliisin puoleen. Poliisin on annettava virka-apua hyvinvointialueille (+ HUS), milloin se on henkilön terveyden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi välttämätöntä (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseksi 53 §). Normaali pakkotilasäännös luonnollisesti myös pätee ja siihen voi vedota kuka tahansa, mutta silloin on oltava kyse oikeasuhtaisesta ja puolusteltavasta toimesta oikeudellisesti suojattuun etuun (esim. henkeen) kohdistuvan vaaran torjumiseksi.
Kotirauhan rikkominen on lähtökohtaisesti rikos (Rikoslaki 24:1), jos siihen ei ole laissa säädettyä perustetta. Siihen voi syyllistyä sekä olemalla luvatta fyysisesti kotirauhan suojaamassa paikassa että metelöimällä tai heittelemällä esineitä tai aiheuttamalla häiriötä.
Kuva; Pexels: Kelly