Koulukiusaaminen

27 lokakuun, 2023 admin 0 Comments

Itse olen myös sitä mieltä, että koulukiusaamiseen pitää puuttua paremmin ja että tässä asiassa vanhemmat ja opettajat ovat keskeisessä roolissa. Toisinaan puuttuminen on hankalaa, vaikka kiusaajan vanhempi olisi halukas puuttumaan. Kuulin tällaisesta tapauksesta jokin aikaa sitten.

Itse olin koulukiusattu jo ala-asteella. Kyseessä oli Eteläisen musiikkiluokka ja olen 47. Siitä voi päätellä, oliko oma lapsi samalla luokalla. Luokkalaiset seisoivat ympärillä, muutama suolsi täysin päättömiä loukkauksia, joihin vastaaminen oli mahdotonta, ja muut nauroivat päälle. Nämä olivat enimmäkseen poikia. Tytät suosivat eristämistä yms., joka on tyttöjen suosima kiusaamisen muoto. Pääkiusaajan vanhempi oli sitä mieltä, ettei heidän lapsensa nyt mitään sellaista. Sehän on ihan enkeli. Koulun taholta muistan kerran joutuneeni itse rehtorin puhutteluun kiusaamiseen liittyen.

Luokalla oli myös pari muuta kiusattua. Toinen päätyi istumaan pitkää huumetuomiota. Toisesta en tiedä. Hänestä ei ole kuulunut. Kiusaamisen perusteeksi riitti luultavasti ulkonäkö. Tai se, että oli hyvä koulussa tai muuten jotenkin erilainen. Ulkonäkö ja erilaisuus ainakin toteutuivat kriteerinä.

Nyt luen ja kuulen koko ajan, että koulukiusaaminen on hyvin vahingollista tulevan elämän kannalta. Tiedän sen itse ja huumetuomion istunut tietää varmasti myös. Samassa Raskas perintö -kirjassa, jonka mainitsin toisessa artikkelissa, koulukiusaaminen myös mainitaan. Samaten kehityspsykologiassa se mainitaan yhdeksi lapsen kehitykseen eniten vaikuttavista tekijöistä (Laitan yhden asiaa koskevan videon Facebookiin.). Silti siihen ei välttämättä haluta puuttua.

En väitä, että taustatekijöitä kiusaamiselle ei ole myös kiusaajien osalta. He voivat esimerkiksi kokea itse negatiivisia asioita kotona ja kanavoida voimattomuuttaan kiusaamiseen. Minusta kiusaajien itsensäkin osalta olisi hyvä, että tilanteeseen puututaan. Itse olisin taipuvainen olemaan sitä mieltä, että kiusaajien osalta lastensuojelun pitäisi viime kädessä voida puuttua asiaan. Asiaa ei pitäisi hyssytellä ja lakaista maton alle. Kyse on kuitenkin yleensä henkisestä ja fyysisestä väkivallasta ja sen osoittaminen jo varhaisessa vaiheessa selkeästi tuomittavaksi ja vahingolliseksi, olisi ihan hyvä.