KULUTTAJANSUOJALAIN 5:25

11 tammikuun, 2022 admin 0 Comments

Toisinaan tärkeitä asioita menee ohi: tällä kertaa siksi, että luin aiemmin läpi suuren määrän lakeja, tein niistä muistiinpanoja ja koostin muistiinpanojen pohjalta tekstin, jonka nyt olen poistanut. Poistin siksi blogikirjoitukset lapsista, työhyvinvoinnista, sopimuksista ja vakuutuksesta, koska ne vain ehkä sekoittivat ihmisiä, eivätkä auttaneet, yrittämällä kattaa mahdollisimman paljon. Tärkeitä asioita jäi lisäksi kattamatta. Opetin lakeja lukemalla lähinnä asioita itselleni.

Kyseinen pykälä sisältää kuluttajien ostamia tavaroita koskevan oikeuden tavaran tilauksen peruuttamiseen sopimuksen rikkomisen ja vahingonkorvauksen maksamisen kautta. KSL 5:25 koskee myös tavaroita, joilla ei ole peruutusoikeutta kuten mittatilaustuotteita ja tavaroita, joiden osalta peruutusaika on mennyt umpeen.

Peruutus kannattaa aina tehdä kirjallisesti, esimerkiksi sähköpostilla, ja varmistaa, että ilmoitus pysyy tallessa. Kannattaa tarkistaa, että osoite on ollut oikea. Koska kaikki yritykset eivät vahvista peruutusta, niin voi silloin ainakin todistaa, että sellaisen on lähettänyt ja myös milloin tämä on tapahtunut.

Asiasta mainitaan myös Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilla esimerkiksi kotimyynnin osalta, pitää vain mennä tarpeeksi alas.

https://www.kkv.fi/kuluttaja-asiat/puhelin-ja-kotimyyti/peruuttaminen-ja-palauttaminen-kotimyynnissa/

Kannattaa ottaa ylipäätään rohkeasti yhteyttä kuluttajaneuvontaan, jos tulee ongelmia.

KSL 5:25 (nykyinen toinen momentti)

Jos ostaja rikkoo sopimuksen peruuttamalla tavaran tilauksen ennen tavaran luovutusta, myyjällä ei ole oikeutta pysyä sopimuksessa ja vaatia kauppahinnan maksamista. Sen sijaan myyjällä on oikeus korvaukseen hänelle aiheutuvasta vahingosta 28 §:n mukaisesti.

KSL 5:28:aa ei tällä hetkellä ole ollenkaan ainakaan Finlexissä. Vielä muutama päivä sitten se oli siellä. Siinä puhuttiin vahingonkorvauksen määräytymisestä. Nyt laissa viitataan useaan kertaan pykälään, jota ei ole. Toivon, että asia korjautuu. KSL alkaa mennä jo muutenkin aika pitkäksi ja sekavaksi.

Halusin nostaa asian esille, sillä markkinoilla on monenlaisia toimijoita, Voi olla, että esimerkiksi peruutusoikeudesta tai peruutusoikeuden puuttumisesta ei kerrota, kuten ei kaikesta muustakaan. Lisäksi myyjien kikkavarasto voi olla kaiken kaikkiaan kattava. Kaikkia kun ei moraali hidasta.