Pankkitunnukset

1 tammikuun, 2024 admin 0 Comments

Opiskelusta on jäänyt mieleen, että sopimuksen tekemiseen tarvitaan tahto solmia sopimus. Pankkitunnukset ovat korvanneet osaksi tämän. Jos sinun pankkitunnuksillasi solmitaan esimerkiksi luottoa koskeva sopimus, vaikka et olisi sitä itse tehnyt, sinulla voidaan katsoa olleen sopimuksentekotahdon, vaikka sinulla ei olisi ollutkaan. Se on ollut esimerkiksi rikollisella, joka on käyttänyt pankkitunnuksiasi. Pankkitunnukset auttavat sivuuttamaan yhden perustavanlaatuisen sopimuksen solmimisen edellytyksen ja joihinkin sopimuksiin voi joutua sidotuksi, vaikka sopimuksentekotahtoa ei olisi ollut. Onko tämä oikein? Minusta ei. Nykyään on kuitenkin menty tähän. Rikostuomiokaan, jolla osoitetaan, ettei ole itse tehnyt sopimusta, ei usein riitä.

Esimerkiksi pankit pyrkivät samastamaan pankkitunnusten käytön ja sopimuksentekotahdon. Varkaustapauksissakin tulee toimia ripeästi ja huolellisesti, jotta vastuun välttää. Jos on itse luovuttanut tunnukset, vastuun välttäminen on vaikeaa. Laissakin on kielletty luovuttamasta pankkitunnuksia niihin oikeudettomalle (Maksupalvelulaki 53 § ja 62 §). Kaikki ovat periaatteessa niihin oikeudettomia.

Pankkitunnuksia ei siis saa koskaan luovuttaa. Ei pankille, ei poliisille, ei kenellekään. Sama pätee muihinkin maksuvälineisiin ja niiden tunnuksiin. Niiden käytön katsotaan löhtökohtaisesti tarkoittavan, että henkilö on itse halunnut solmia sopimuksen, vaikka ei olisi halunnutkaan. Tällöin tunnukset luovuttanut joutuu myös usein kärsimään seuraukset, eivätkä ne yleensä ole positiivisia.

Ajattelulla säästetään kustannuksia, kun asioita ei tarvitse selvittää perusteellisesti esimerkiksi luoton ottamisen tai jossain muussa yhteydessä. Kustannusten säästäminen kaikessa lienee varsin yleistä. Samoin ihmistyön minimoiminen.

Älä siis koskaan anna pankkitunnuksiasi kenellekään ja ole terveen epäluuloinen myös netissä. Vastuu monista asioista on vyörytetty yksittäisen ihmisen kontolle ja pankkitunnusten käyttäminen tunnistautumiseen mahdollistaa monia väärinkäytöksiä. Pankit ja luottolaitokset eivät tunne tässä asiassa välttämättä mitään armoa.