Pomppuinen tie

22 tammikuun, 2024 admin 0 Comments

Pyrkimykseni on päästä oikeaan lopputulokseen, mutta tie sinne voi olla pomppuinen. Ehkä helpommalla pääsisi, jos vain antaisi olla ja ajattelisi vähemmän. Eikö sitä niin sanota, että tietämättömyys on siunaus.

Koska minulla on vähän kokemusta ja vaikka osaan perusteorian ihan hyvin, niin käytännössä eteen tulee usein asioita, jotka pitäisi vain tietää ilman, että niistä on puhuttu esimerkiksi opiskelun aikana. Tänään se oli isännöitsijäntodistuksen taloyhtiövelkaosuuden vähentäminen arvioidusta velattomasta myyntihinnasta. Minä en omaa hiljaista tietoa, koska kukaan ei ole minua opettanut, enkä tunne toisia lakimiehiä, joilta voisi kysyä ja joiden kanssa voisi keskustella. Haluaisin kuitenkin työllistää itseni, ja ólen yrittänyt ja yritän etsiä tietoa koko ajan. Prosessi on hidas, koska joudun käymään sen läpi oman pääni sisällä. Olisi helpompaa, jos voisi pallotella ajatuksia jokkun kanssa. Tämän takia puhun ajan merkityksestä ja siitä, että minun on tärkeää miettiä asioita.

Opin kuitenkin toivottavasti virheistäni ja yritän korjata niitä. Yleensä tämä on onnistunutkin. Se, että on tehnyt jotain väärin ja joutuu korjaamaan sen, on myös tehokas opettaja. Asia jää varmasti mieleen. Lisäksi yleensä hätä ei ole tämän näköinen, vaikka se ensin tuntuu siltä. Vaikka ensimmäinen tunne uuden asian edessä on paniikki, niin asia yleensä selviää. En ole toivottoman huono oppimaan ja osaan etsiä tietoa. Intuitioni on myös melko vahva ja asiat jäävät yleensä vaivaamaan, jolloin luonnostani palaan niihin ja pohdin niitä alitajuisesti. Jotkut ehkä odottavat, että lakimies on erehtymätön ja täydellinen. Minä en ole. Vanha opiskelukaverini sanoi opiskelujen alussa tuntevansa, että tietää kaiken, mutta myönsi neljäntenä vuonna, että tajuaa, että tietää tosi vähän. Laki on monimutkainen asia.

Yritän kuitenkin parhaani ja käytän asioihin yleensä huomattavasti enemmön aikaa kuin ilmoitan. Asiat on vaan pakko oppia ja jokaisen asian myötä osaan vähän enemmän. Toivon siis ihmisiltä kärsivällisyyttä, vaikka matka on pomppuinen. Olen jokaisen pompun myötä hiukan parempi lakimies, joka osaa auttaa ihmisiä jatkossa hiukan paremmin.