Olen viime päivinä opiskellut venäjää. Olen joskus käynyt kielen alkeiskurssin, mutta unohtanut 20 vuodessa lähes kaiken. Nyt kaivoin kirjan uudelleen esiin, koska se tuntui jotenkin tärkeältä. Näen sosiaalisessa mediassa venäjänkielisiä postauksia erilaisilta tutkijoilta ja toimittajilta, vaikka heidän äidinkielensä on yleensä englanti tai esim. ukraina, mutta toisinaan myös venäjä. Minua häiritsee, etten ymmärrä mitään noista postauksista. Tuntuu, että asioita menee ohi. Muita yleensä vastaan tulevia kieliä pystyy ymmärtämään, vaikka sitten sanakirjan kanssa. Yleensä vastaan tulee ruotsin, ranskan ja saksan kielisiä postauksia. Ainoa muu useammin vastaan tuleva kieli, jota en ymmärrä oikeastaan ollenkaan, on viro (ja puola, seuraan Anne Applebaumia). Niissä ei auta oikein mikään muu kieli. Italiankielisiä postauksiakin ymmärtää hiukan ranskan ja espanjan pohjalta, vaikka niitä harvemmin tuleekin vastaan.
Alan ymmärtämään, kuinka tärkeää kielten osaaminen olisi. Ei vain englannin, eikä edes ruotsin, vaan muidenkin, koska ne auttavat ymmärtämään toisiaan. Yhden asian oppiminen tekee muiden asioiden opettelusta ja ymmärtämisestä aina joka kerta vähän helpompaa. Kielissä on samantyyppisiä sanoja ja rakenteita, jotka yhdistävät eri kieliä. Samalla avautuu kuitenkin myös hiukan erilainen maailma, hiukan erilaisia näkökulmia. Olen räpellellyt eri kielten parissa aiemmin aina muutaman vuoden ajan, mutta en ole opetellut niitä koskaan kunnolla.
Nyt vanhempana kielten opettelu on myös hyvää aivojumppaa. Sanojen painaminen mieleen vaatii ponnistelua. Välillä tuntuu, että päätä alkaa konkreettisesti kivistämään.
Oikeusjärjestelmässä on vähän sama juttu. Samantyyppiset rakenteet toistuvat laista toiseen. Toisinaan eri laeissa on ihan samansisältöisiä pykäliäkin tai ainakin samoja käsitteitä. Uuden oppiminen tulee aina helpommaksi, mitä enemmän erityyppisiä asioita tietää, koska pohjimmiltaan kyse on samasta järjestelmästä. Se toimii kokonaisuutena samantyyppisillä sisäisillä säännöillä. Se on yhdenlainen verkosto, jossa asiat liittyvät toisiinsa ja vaikuttavat toisiinsa. Sama pätee oikeudenalojen sisälläkin. Asiat liittyvät toisiinsa. Se on minusta kiehtovaa.