Oikeusapu

2 syyskuun, 2024 admin 0 Comments

Kokosin muutaman asian oikeusapuun liittyen sen pohjalta, mitä luin tänään. Oleellisinta lienee se, kuka saa oikeusapua ja mihin. Mainituista laeista, asetuksista ja verkkosivustosta voi etsiä lisätietoja. Uskon ihmisten lukutaitoon ja kykyyn etsiä tietoa. Tämä on ikään kuin aloituspaketti.

Oikeusapulaki 5.4.2002/257

Valtioneuvoston asetus oikeusavusta 23.5.2002/388

Valtioneuvoston asetus oikeusavun palkkioperusteista 24.4.2008/ 290

Oikeus.fi/oikeusapu/fi/

Oikeus.fi https://oikeus.fi/oikeusapu/fi/index/hakeminen/mihinasioihinoikeusapuasaa.html

Oikeus.fi -sivustolla on myös selitetty, millaisiin asioihin oikeusapua saa.

Asiakirjojen laadintaan saa apua vain oikeusaputoimistosta ja julkiselta oikeusavustajalta.

Hakemuksen voi tehdä sivujen sähköisessä asioinnissa. https://asiointi.oikeus.fi/oikeusapu/#/

Oikeusapulaki https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020257

Oikeusapua on tarjolla ainoastaan yksityishenkilölle. Sen sijaan yhteisö ja yhtiö ei voi saada oikeusapua. 2 §.

Taloudellista asemaa ei tarvitse selvittää vähäistä oikeudellista neuvontaa varten, joka tapahtuu lyhyesti esimerkiksi puhelimessa tai muulla etäviestimellä. 3 a §

Oikeusturvavakuutus on oikeusapuun nähden ensisijainen 3 b §. Oikeusturvavakuutus voi sisältyä esimerkiksi kotivakuutukseen.

Oikeusapu ei kata vastapuolen kustannuksia, jotka henkilö, joka häviää jutun, voidaan tuomita maksamaan. Tämä voidaan johtaa esimerkiksi 4 §:stä, jossa luetellaan, mitä oikeusapu kattaa. Se kattaa viranomaismaksuja, tulkkauspalveluja, todistelukustannuksia, avustajan kustannuksia jne., muttei vastapuolen kuluja, jos asianosainen tuomitaan maksamaan ne. Oikeuteen ei siis kannata mennä tarkoituksellisesti häviämään.

Tietyissä asioissa oikeusapua ei anneta avustajaa varten, koska katsotaan, että avustajaa ei tarvita, ja tietyissä asioissa oikeusapua ei anneta ollenkaan. 6-7 §

Taloudellisten olosuhteiden muuttumisesta tulee ilmoittaa. 15 § Tämä voi vaikuttaa myönnettävään oikeusapuun.

Oikeusaputoimiston oikeusavun antamista koskevaan päätökseen tyytymätön henkilö voi tehdä ratkaisupyynnön, joka toimitetaan ensin oikeusaputoimistoon, joka voi myös itse oikaista päätöksensä, ja sitä kautta tuomioistuimeen. Tarkemmat säännökset on 24-25 §:issä.

Valtioneuvoston asetus oikeusavusta https://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020388

Hakijan tuloista (erilaiset huomioon otettavat tulot luetellaan asetuksen 10 §:ssä) vähennetään erinäisiä eriä, jotka luetellaan myös tarkemmin samassa valtioneuvoston asetuksen oikeusavusta 2 §:ssä ja 12-14 pykälissä.  Yleisimmät vähennykset lienevät liittyvän asumiseen tai lapsiin tai ulosottoon. Lapsiin liittyvät kulut sisältävät päivähoitomaksut. Sen sijaan esimerkiksi lääkekuluja ei saa vähentää, mikä todetaan vielä erikseen Oikeus.fi -sivustolla kysytyissä kysymyksissä.

Jäljelle jäävä osa on hakijan käyttövara, jonka suuruus ei saa olla määrättyä määrää suurempi, jotta oikeusapua voi saada joko ilman omavastuuta tai osittaisella omavastuulla, jossa omavastuuosuus vaihtelee 20 ja 75 %:n välillä. Taulukko on saman lain 5 §:ssä. Tällä hetkellä oikeusapua ei voi saada ollenkaan, jos käyttövara on yksin asuvilla 1300 euroa ja pariskunnilla 1200 euroa. Kokonaan ilman omavastuuta oikeusapua saa, jos käyttövara on vastaavasti alle 600 / 550 euroa.

Lisäksi hakijan varallisuus voi vaikuttaa sitä kautta, että se voi aiheuttaa lisäomavastuun. Tavanomainen(perheen) asunto, auto tai edes kesämökki ei vaikuta lisäomavastuuta synnyttävästi, kuten ei myöskään elinkeinotoimintaan liittyvä varallisuus, jonka myymisestä aiheutuisi merkittävää haittaa elinkeinotoiminnalle. Mieleen tulevat lähinnä rahavarat tai sijoitukset, mukaan lukien sijoitusasunnot. Lisäomavastuuta koskevat säännökset ovat 7 §:ssä.  

Tietyissä rikosasioissa puolustaja tai avustaja turvataan tuloista riippumatta. https://oikeus.fi/oikeusapu/fi/